Mata rätt

I början av mina coachingstudier så hörde jag från flera olika håll att de 5 personer man väljer att omge sig med mest/oftast (familj, vänner, kollegor etc) är fundamentala i utvecklingen och kvalitén av ens liv. Låter väl ganska naturligt att om man väljer* att omge sig med personer som pratar och tänker på ett visst sätt, så sätter det ju också ribban i viss mån för vårt eget tänkande. Att konstant vara omgiven av negativa människor gör det svårare att se och tänka på positiva möjligheter.

* Begreppet val är såklart relativt ibland, men vi har ändå alltid ett val om vi väljer att regelbundet umgås/omge oss med folk vi gillar eller ogillar.

Har man å andra sidan riktiga inspirationskällor omkring sig så tenderar man att växa och låta tankarna frodas tillsammans. Det finns inget rätt eller fel sätt att tänka här, men det är värt att fundera kring dina 5 nyckelpersoner i just ditt liv och se hur de påverkar dig. Gör de att du växer och mår bra? Eller har de en helt annan effekt på dig? Är det en effekt du vill ha i ditt liv, eller skulle du hellre uppgradera umgänget/relationen och spendera din tid med någon annan?

Detta blir särskilt tydligt på resande fot eller om du flyttar till ett annat land/annan ort. Fundera lite kring de personer du väljer att ha omkring dig, för summan av deras input och din inställning kommer att avgöra till stor hur din upplevelse blir.

Dagens reflektion är att vara medveten vad vi ”matar” oss själva med. Det pratas ju mycket om dieter och mat. Men hur matar du dig själv själsligen? Vilken typ av TV program tittar du på? Vilka tidningar läser du? Vilka vänner umgås du med och vad pratar ni om? Vad tänker du oftast på när du är ensam?

Att kika på sin mentala och själsliga hälsa handlar inte om att skippa allt ”dåligt” och bara göra ”viktiga” och inspirerande saker hela tiden. Det handlar om att i första hand vara medveten om vad man matar sig själv med regelbundet. Inte det du gör någon gång då och då (läser skvallertidningar hos frissan och njuter av att uppdateras på skvaller i kändisvärlden eller kollar på Big Brother/Idol och förundras men dras ändå med i konflikterna) utan det du har som rutiner i ditt liv nästan varje dag.

Balans är ju lite av ett ledord här i bloggen, så jag strävar efter att få till en balans i mitt liv varje dag där jag ser till att få mer inspiration, positiv energi och kärlek (till andra och mig själv) än skvaller, problem och begränsande eller nedvärderande tankar. Inte är det lätt alla gånger. Vissa dagar blir ett stort grått moln hur jag än gör. Men genom att vara medveten om mina mönster så förflyttar jag mig gradvis dag efter dag mot ett tänk som gör att just jag mår mycket bättre.

Det passar inte alla att tänka som jag och det respekterar jag fullt ut. Men jag kan inte låta bli att se ett mönster i de personer som jag känner som överlag ser möjligheter istället för begränsningar. Omtanke och givmildhet istället för snålhet (känslomässigt och finansiellt). De mår så mycket bättre i det stora hela. De får resultat i sitt liv som visar på att de är vad de ”äter”.

Hur ser du på din mentala och själsliga diet? Är det något specifikt du gör i ditt liv som du vill tanka upp mer av? Något du vill trappa ner?

3 thoughts on “Mata rätt

  1. Som vuxen e de ju lättare att välja sitt sällskap som tur e, men när det gäller jobbet e det mer tur om man trivs med sina kollegor,
    Jag har turen att trivas med kollegorna, men visst har vi haft riktiga negativa “typer” då o då,
    ha de Fia

  2. Jag har precis bytt kollegor, det känns som ett riktigt lyft! Och favoritkollegan fick jag med mig, hen blev chef för en annan sektion i samma kontorslandskap som mig! Sen väljer jag bort den typ av dolkusåpor du beskrivning och läser aldrig skvallertidningar och ytterst sällan kvällstidningar. jag håller mig till tv-nyheter, tv-deckare och skönlitteratur…

  3. Jag medvetande gör varje dag mina möjligheter till val och till att välja bort. Och det går bättre och bättre. För det gör att jag känner att det bara är jag som har ansvar över mitt liv – över de val som går att göra!

    Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s