Min träning

Jag skriver ju lite till och från om träning här i bloggen. Och eftersom träning är en del av nästan varje dag i mitt liv så tänkte jag skriva lite om mina tankar kring det.

Jag tränar framför allt för att må bra, hålla mig frisk och bygga en stark och glad kropp. Det är extra viktigt för mig då båda mina föräldrar har problem med ryggen, och på mammas sida släkten så finns det ett par stycken med högt blodtryck. Jag vet att man inte alltid kan styra om/när/hur man blir sjuk eller skadad. Men jag ser bra träning och kost som ett utmärkt verktyg att ge sig den bästa chansen man kan för att leva ett starkt och långt liv.

Sedan ett drygt halvår tillbaka så har jag hittat en träningsbalans som passar mig finfint. Men jag ska också tillägga att det tog ett bra tag att bygga upp min träning till den nivå jag är på nu, så detta är absolut inget vansinnesschema som jag införde bara över en natt. När jag började med bootcamp för ett drygt halvår sedan så körde jag två bootcamp och en 10 km löprunda i veckan. 

Det är viktigt att komma ihåg att alla muskler (både de fysiska och de mentala) behöver tid att vänja in sig, så vill man börja träna så är det allra viktigaste tipset för både motivationen och att undvika skador att starta smått och gradvis öka när kropp och sinne är med på det.

Just nu så ser mitt träningsschema ut ungefär såhär varje vecka:

 • Måndag: 1 h bootcamp på morgonen innan jobbet eller 45 min spinning på lunchen + cykla till och från jobbet (ca 4 km åt varje håll)
 • Tisdag: 8-10 km löprunda med vännen C innan jobbet eller 1 h boxningspass på lunchen.
 • Onsdag: 1 h bootcamp på morgonen innan jobbet eller löpintervaller och styrketräning på gymmet på jobbet eller vilodag (viktigt att lyssna på kroppen och vad den orkar!) + cykla till och från jobbet (ca 4 km åt varje håll)
 • Torsdag: 1 h yoga på morgonen innan jobbet eller 1 h circuit träning med gymmet på jobbet på lunchen eller vilodag (viktigt att lyssna på kroppen och vad den orkar!) + cykla till och från jobbet (ca 4 km åt varje håll)
 • Fredag: 8-10 km löprunda med vännen L innan jobbet eller löpintervaller och styrketräning på gymmet på jobbet. + cykla till och från jobbet (ca 4 km åt varje håll)
 • Lördag: Vilodag, kanske med en trevlig promenad eller cykeltur om jag känner för det.
 • Söndag: Långlöpning på 15+ km med lång stretch efteråt.

Även om mitt träningsschema oftast cirkulerar kring dessa punkter så gör jag självklart undantag ibland när jag känner mig trött, sliten eller sjuk. Men genom att röra på mig en timme om dagen i någon form av träning så mår jag allra bäst.

Träning rensar både tankarna och kroppen samtidigt, och ändå är det så lätt att många skippar den innan den hunnit bli en rutin. Av alla saker i livet, förutom mat, sömn och kärlek så borde träningen kanske vara det vi prioriterar högst för att få ut så mycket som möjligt av livet? Vad tycker ni?

6 thoughts on “Min träning

 1. *ler* Nu tränar inte jag på långa vägar så mkt som du. Men jag måste också röra på mig varje dag. Annars mår jag dåligt. Jag har bara 40 min lunch på jobbet och det finns ingen tid i världen för träning då. Dessutom finns inga duschmöjligheter heller och jag måste vara tillgänglig för mina elever under hela min arbetsdag. Det är man inte om man är och tränar.
  Jag går till och från jobbet varje dag (3km/25 minx2), tränar på gym 2 timmar en dag i veckan, springer två gånger i veckan (4-5 km) och hoppar studsmatta, tränar med rockring och yogar ett par gånger. Däremot saknar jag min motionscykel ENORMT!!! Jag hade tränat än mer om den inte hade gått sönder… Suck.

  Kram på dig Emmy!

 2. Jag tränar inte alls. Men borde, för min rygg krånglar. Den hindrar mig oxå, eftersom jag får ont av att promenera. Jag ska till sjukgymnast om några veckor (det är sjukt lång väntan på att få en tid) så jag hoppas få ett träningsprogram som stärker min rygg så jag kan börja med mina promenader igen. Träning för mig måste leda någonstans, dvs jag kan cykla till och från något eller gå till och från något, men jag klarar inte av att bara gå ut och cykla eller promenera en runda och komma tillbaka till samma ställe som jag började, jag behöver ett ärende…

 3. Ergo: Visst är det härligt att vi alla kan köra med en träning som passar just oss. Hoppas du får fason på motionscykeln snart!
  Fina Frun: Tack, det funkar fint för mig 🙂
  Freja: Jo, alla har sin träningnivå som passar just dem. Min mamma är likadan, hon promenerar gärna så länge det finns ett “syfte” med promenaden. Hoppas du får hjälp hos sjukgymnasten med din rygg!
  Boel: Tack 🙂

 4. Vi har försökt träna förr, kanske 2-3 ggr/veckan på gym, men det har alltid bara hållit i några månader. Nu när vi hittat det här passet som vi kör hemma är det lättare och roligare. Nu kör vi nog fem dagar/vecka, och det är intensiva pass! I början blev jag mest trött, men nu känner jag ju att jag är piggare och orkar mer. Jag får faktiskt mindre ont i huvudet också, vilket är ett problem jag har ganska ofta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s