SMARTa mål

Hur många gånger i livet händer det inte att man står där på nyårsafton (eller kanske någon annan kväll) och lovar dyrt och heligt att det här året ska bli bättre. Lovar sig själv att ta tag i allt det där man skjutit på framtiden. Vikten, träningen, utbildningen, renoveringen, semestern, egentiden eller kanske kvalitetstiden tillsammans med dem man tycker om.

Oavsett om man vill kalla dessa för löften, mål, önskningar eller något annat så går det inte att komma runt kärnan i dem. Ingenting kommer nämligen att ändras eller förbättras om man inte tar action. Utan handlingen och själva görandet så kan man lika väl strunta i allt det där ältandet inombords helt och hållet.

Men är det så att man har några speciella mål i sitt liv som man verkligen vill förändra så finns det några kanonbra verktyg som kan hjälpa till på vägen! Nedanstående tips är ett axplock av det jag har lärt mig på coachingkursen hittills, och ni tar självklart till er bara av de saker som passar just för er.

En metod som är väldigt vanligt vad gäller att formulera sina mål är SMART-metoden. Detta är från början en engelsk modell, men jag ska göra mitt bästa för att förklara den på svenska.

SMARTa mål bör alltså vara:
S – Specifika
M – Mätbara (M kan även betyda motiverande och meningsfulla beroende på vilken modell man följer)
A – Achievable, det måste gå att uppnå målen.
R – Relevanta
T – Tidsbestämda

Låt oss titta lite närmare på varje punkt:

 1. När du formulerar ett mål så var så specifik du kan. Som exempel, om du vill gå ner i vikt – hur mycket vill du går ner? Innebär det att du ska börja träna eller har du bara tänkt lägga om kosten? Är det bara du som ska göra det här, eller har du familj eller vänner som tänker haka på? Var så specifik du bara kan, för ju tydligare målet är i huvudet och på pappret, ju troligare är det att du uppnår det.
 2. Mål måste alltid vara mätbara. Återigen till viktexemplet – hur många kilo har du tänkt gå er? Om du har ett mer allmänt mål som exempelvis ” att vara gladare och friskare”, tänk på hur detta går att mäta. När vet du om du är gladare och friskare, eftersom det inte finns något specifikt mått på detta? Mäter du detta genom vad andra säger till dig, eller bara genom hur du själv mår och vad du säger/tänker till dig själv? När du formulerar målet så var noga med att bestämma för dig själv hur du kan mäta ditt mål och hur du då också vet när du har uppnått det.
 3. Att sätta orimliga mål mår ingen människa bättre av. Har man aldrig tränat under hela sitt liv och sätter som mål att man om 12 månader vill möta Serena Williams i tennisfinalen i Australian Open så är man ju inte helt snäll mot sig själv. Det är ju väldigt tydligt att det är ett orimligt mål. Samma sak för någon som aldrig har tränat och bestämmer sig att från och med imorgon bitti springa 10 km varje morgon. Det är ett mål som med säkerhet kommer att innebära mycket skador och onödig smärta. Tänk till innan du sätter ditt mål i sten och fundera över om du mår bättre av att sätta upp ett par delmål. För att använda träningsexemplet igen så kanske man istället kan börja med att jogga lätt/gå ett par gånger i veckan. Och sätta som mål att jogga/springa vårruset eller tjejmilen några månader fram. Eller sätta ett eget mål att springa ett visst avstånd vid ett visst datum med fokus på att man sprang så mycket man orkade och inte hur fort man sprang. När man väl nått sitt första mål så är det ju fritt fram att bygga vidare med nya mål!
 4. Ett mål måste vara relevant för just dig, annars kan det bli knepigt med motivationen. Ju mer realistiskt och relevant ett mål är i din värld, ju lättare kommer det att bli att motivera dig själv att plugga mer, springa längre, gå upp tidigare eller vad det nu krävs för att du ska kunna fortsätta mot dina mål. Det är i den här fasen som det kan vara bra att fundera kring prioriteringar lite grand. Exempelvis så kanske det blir svårt att kombinera heltidsplugg med att jobba varje helg. När man börjar titta närmare på verkligheten så märker man ganska snabbt hur ens tid kan fördelas och om man ger sitt mål rätt prioritet på den skalan. För att använda ett exempel som jag själv går igenom just nu, så har jag fått börja träna på morgnarna istället för på kvällarna, för att på kvällarna har jag ofta pluggmöten och seminarier som jag måste ringa in till/följa på nätet. Eftersom plugget är ett av mina viktigaste mål just nu, så följer jag de tiderna först. Träningen klämmer jag in på morgonen istället, och det innebär såklart att jag måste gå och lägga mig tidigare än vad jag annars brukar. Men eftersom både mitt pluggmål och mitt träningsmål är så viktigt för mig, så får TV-tittandet och pysslandet om kvällarna ligga på is tills de andra målen är uppnådda.
 5. Om du inte har någon som helst tidsgräns på dina mål så kommer du heller aldrig att veta när de är uppnådda. Om du ska börja plugga – när har du som mål att vara klar? Om du ska gå ner i vikt – när vill du ha gått ner till en viss vikt? Om du ska öka produktiviteten på jobbet eller vill tjäna mer pengar – när vill du att detta ska vara uppnått? Mål kan absolut ha längre tidsramar, men se då till att sätta upp månadsmål/kvartalsmål/årsmål så att du kan pricka av i listan och känna glädjen i att klara av delarna i ditt stora mål. Skulle det sedan vara så att det går snabbare än vad du tror att uppnå vissa mål, så är det ju bara att göra nya mål längs vägen!

Det kanske låter ganska logiskt, men det är vanligare än man tror att man missar minst en av punkterna ovan. Och då är det rätt lätt att allt det arbete man gör får lite slagsida. Jag brukar till exempel ofta vara duktig på att sätta tidsramar, men lite sämre på att göra saker mätbara. Vilket inte direkt hjälper mig själv och så blir jag frustrerad på mig själv för att saker inte känns som att de är gjorda.

Kom också ihåg att alltid formulera mål med positivt språk. Negativa mål är inte logiska för sinnet att hantera. Exempelvis att säga ”I år ska jag inte äta så mycket godis” är negativt formulerat. Men om man istället säger ”I år ska jag äta frukt minst 5 dagar i veckan” så fokuserar man på det man vill nå, istället för det man vill bort ifrån.

Ett av de mest effektiva sätten att formulera mål är förresten att skriva ner dem som om att de redan har hänt. Mina årsmål för 2013 (som jag skrev ner strax innan jul 2012) är nedskrivna ungefär såhär ”Det är den 26 December 2013 och vilket år det har varit. När jag blickar tillbaka över de senaste 12 månaderna så känner jag i hela mitt väsen att det har varit mitt best year yet. Jag har gjort xxxx med xxx resultat. Inte nog med det, jag har även genomfört xxxx. Det känns fantastiskt att blicka tillbaka på ett så händelserikt år där så många av mina mål roddes i land.” Genom att formulera sina mål på det viset så hjälper man sitt eget tankesätt att jobba emot den målbild man har. Det hjälper en också att visualisera hur man sitter där i slutet av året med sina stora mål uppnådda och hur bra man mår i den stunden.

Det här är såklart bara en liten del av alla hjälpmedel som finns där ute för den som vill bli bättre på att sätta mål och se resultat. Har ni läsare några tips som funkar extra bra för er?

4 thoughts on “SMARTa mål

 1. bra skrivet, fast jag har egentligen inte satt upp några specifika mål
  Sv: tack snälla, det tar nog några dagar, sedan kommer det säkert att kännas bättre igen
  kramar

 2. Härligt!!! Och vad kul att få ord på vad man gjort rätt! För när jag läser och applicerar det på mitt eget liv ser jag ju att det stämmer. Förmodligen är det därför jag aldrig blivit suicidal. För att jag alltid ALLTID sett de små målgångarna, de positiva i allt negativt.

  Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s