Vad gör en coach?

Jag har ju nämnt en del här innan om min coachingkurs, men jag tänkte att det kanske är några av er läsare som är nyfikna på vad det innebär i lite mer detalj.

Utbildningen som jag har valt att gå är på deltid och utspridd över 2 år. Upplägget innebär dock att man kan börja coacha så smått längs vägen redan innan utbildningen är klar, och vi måste även coacha ett visst antal klienter gratis som en del av vår utbildning. Tänk frisörmodeller fast mindre riskabelt. 🙂

Enkelt förklarat så kan man säga att en coach hjälper klienter som upplever att de sitter fast i ett vägskäl och behöver hjälp att komma framåt. Klienten har ofta tappat fokus på sitt mål inom exempelvis jobb, relationer eller livet i stort. Vanliga beteenden som en coach hjälper till att lösa är självsabotage och konstant uppskjutande av att agera, vilket oftast leder till en diskussion om självkänsla och självförtroende. Coaching är med andra ord väldigt brett, men också helt individuellt för varje klient man jobbar med.

Coaching är fortfarande relativt nytt (förutom inom sport där coaching funnits ett bra tag), och därför råder det en del förvirring kring begreppet. Många tror att coaching, terapi och mentorskap är ungefär samma sak, men det stämmer inte riktigt.

I väldigt grova drag så kan man säga att en terapeut/psykolog ibland börjar i det förflutna/barndomen för att hitta förklaringar till nuvarande problem/beteenden. De jobbar också (fast såklart inte uteslutande) med mer allvarligt sjuka personer som är i behov av medicinering och liknande. I de fall en coach möter en klient som uppfattas som de behöver mer hjälp än våra modeller och frågor kan erbjuda, så är vi enligt lag skyldiga att rekommendera klienten att istället uppsöka hjälp via en legitimerad psykolog.

Med en coach så handlar det mer om att dra en ”clear line in the sand” för att gå vidare, och jobba med där klienten står nu och hur denne tar sig framåt mot sina mål. Självklart kan man ibland besöka klientens tidigare erfarenheter för att hjälpa dem framåt ännu tydligare. En coach ger inga absoluta svar eller listor på lösningar, utan ställer istället rätt typ av frågor för att hjälpa klienten att hitta tillbaka till den väg de vill följa (och de verktyg de kanske tappat bort längs resans gång). Dessa frågor är väl förankrade i mänskliga beteendemönster och är väldigt effektiva för att hjälpa en klient att se sin egen roll i de problem som de upplever.

En mentor hjälper ofta till med utveckling inom ett mer specifikt område, exempelvis en högt uppsatt bankchef som är mentor till en ung person som just börjat jobba på banken och vill jobba sig upp i just den branchen. Man kan säga att en mentor är mer som en lärare, och en coach är mer som en guide.

Hur framgångsrik coaching kan vara är helt avgörande av klientens eget commitment till att steg för steg ta sig mot det mål som de själva satt upp. Coachen kan hjälpa till att guida klienten längs vägen, men alla faktiska steg framåt måste såklart tas av klienten själv.

Detta låter kanske lite flummigt för vissa, men det är ett område som är fantastiskt intressant och väldigt meningsfullt för mig. Både för min egen personliga utveckling, men också för att hitta ett sätt att hjälpa andra och ”skicka vidare” i begreppets allra renaste form.

Vad är era tankar kring coaching? Är det något som det pratas om i era kretsar?

Styrkan att förändra stora saker finns inom oss alla. Bild från http://weheartit.com/entry/23189089/

Styrkan att förändra stora saker finns inom oss alla. Bild från http://weheartit.com/entry/23189089/

5 thoughts on “Vad gör en coach?

 1. Jag håller med dig om att “Coaching” utvecklar en själv, om man själv är “coachen” också. Du kommer gå igenom det här galant, du har en grym inställning. Som du skriver är det upp till varje individ att själv sätta upp sina mål och jobba för att uppnå dem. Det man pratar om kommer från individen själv via olika frågeställningar, “hur tror du att vi kan lösa det”?
  Att inspirera någon att se sig själv, att de kan lösa det själva.

  Ha en underbar dag i härliga Australien. Var där vid denna tiden för året, LOVE IT!!

  //Amo

 2. På min utbildningsenhet har vi flera utbildningar om just coaching så jag hör en hel del om det och har varit med på några av dem, fast inte som deltagare. Jag tycker det är intressant och har stor respekt för de som är duktiga på det, men jag har svårt för det själv. Både att coacha och bli coachad. Jag är nog för mycket ensam varg för båda delarna…

 3. Jag tycker verkligen detta låter jättespännande! Och tacksam för din pedagogiska förklaring – för jag har många gånger funderat kring definitionen på coaching. Precis som första kommentatorn skriver så tror jag att du kommer att bli en kalasbra coach. Men också som Freja skriver – alla blir inte bra coacher och passar inte att bli coachade.

  Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s