Skogsbränder i Australien

Just nu är Australien inne i en ordentligt heatwave och på många ställen (bland annat Tasmanien, New South Wales och här i Victoria) så härjar stora skogsbränder. Australien är överlag ett väldigt torrt land, men på vissa ställen uppmättes igår temperaturer på över 50 grader, vilket gjorde att meterologerna faktiskt behövde höja sin normala temperaturskala och färgkoder i vädersändningarna. Här i Melbourne har det förvisso varit väldigt varmt de senaste dagarna, men i morse var det lite svalare och det kom till och med några droppar regn.

För skandinaver är det kanske svårt att föreställa sig, men i Australien är brandsäkerhet något som det talas väldigt mycket om. Speciellt för dem som bor i riskområden med mycket skog omkring (då är det obligatoriskt för husägare/farmare att ha en individuell fireplan). Vanligaste dödsorsaken vid just skogsbränder är smoke inhalation, att man inte lämnar sitt hem i tid och antingen blir innebrända hemma eller fastnar i sin bil på väg därifrån (pga bland annat nedfallna träd) och bränns inne där. Bränderna kan börja av många olika anledningar och tar snabbt fart eftersom skogen här till största delen består av eucalyptusträd som innehåller mycket olja och brinner väldigt snabbt.

En av de värsta skogsbränderna genom historien inträffade 2009 och refereras till som Black Saturday, då 173 människor dog och många fler skadades. Det är en svart dag i Australiens kalender och påverkade hela nationen.

Som resenär/backpacker är det därför viktigt att man håller koll på vilka områden som ligger i en eventuell riskzon, och om man åker igenom småstäder så är det alltid bra att stanna till vid turistinformationen/puben/affären och fråga lokalbefolkningen hur statusen ser ut just nu.

Självklart så är det ovanligt att det är så torrt och hett som det är just nu, men just därför så bör man ALDRIG göra upp eld i skog och mark, utan istället använda gasolkök eller någon av de många public gas barbeques som finns på rastplatser och picnicställen. Se också till att hålla kontakt med familj och vänner så att du kan meddela var du är och att du är ok.

Bild från http://www.news.com.au Picture: Dan Himbrechts

Bild från http://www.news.com.au Picture: Dan Himbrechts

3 thoughts on “Skogsbränder i Australien

  1. Ja fy sjutton så hemskt för de som förlorar sitt hem eller till och med livet. Här blir det ju också bränder på de torra sluttningarna… brrr
    Hoppas du klarar jetlagen bra och börjar komma i fas igen 🙂 Här är det lite si och så än.
    Kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s