Peppig julklapp

Jag är inte så mycket för prylar och saker, så jag tänkte i år ge er läsare en liten pepp-julklapp istället.

Julen är för många en stressig tid, tätt följd av nyåret då alla nya (ibland rimliga och ofta ganska orimliga) mål för nästa år ska sättas. Efter att ha läst och lyssnat på en massa coaching material de senaste veckorna så har jag snappat upp ett par väldigt intressanta tips som har hjälpt mig mycket i mina tankar kring framtiden och människor omkring mig. Kanske kan det hjälpa någon mer där ute också? När julstressen nafsar er i hasorna, släkten känns lite för mycket att hantera eller nyåret knackar på dörren alldeles för tidigt, så hitta gärna frid i följande tankar. De har varit till jättestor hjälp för mig.

 1. Det förflutna är inte vår framtid. Även om det har format oss och gjort att vi ofta tänker på ett visst sätt så är framtiden aldrig huggen i sten. Kom ihåg det när du blickar framåt. Din framtid är just din och ingen annans!
 2. Kartan är inte hela verkligheten – allas verklighet ser olika ut. Om du har 5 vittnen till en olycka så kommer du också att få 5 olika beskrivningar av vad som har hänt. Om du ber 10 personer beskriva hur ett berg ser ut, så kommer du att få 10 olika detaljerade beskrivningar av precis samma berg. Ju snabbare man kan acceptera att alla har olika syn på sin verklighet, ju lättare blir det att samexistera med sina medmänniskor utan att döma dem.
 3. Vi gör alla så gott vi kan baserat på det vi vet och har upplevt. Om folk hade vetat bättre så hade de gjort annorlunda. Det tjänar ingenting till att bli arg på människor som du upplever är korkade/trångsynta/fega/elaka. Anledningen att de är som de är beror på hur de levt sitt liv och vad de lärt sig längs vägen. Om de vill ändra sitt beteende är upp till dem. Men det är en viktig grundtanke att det ligger i människans natur att vi alla agerar inom ramen för det vi vet och kan. Det kan vara mycket frustrerande för många (inklusive mig) att acceptera. Men jag gör mig själv en stor tjänst och besparar mig en hel del bortslösad energi på att fokusera på andra saker och dessutom acceptera att människor som inte vill ändra sig heller inte kommer att göra det. Mycket bättre att lägga sin energi på att umgås med positiva människor som gärna vill lära sig mer och utvecklas här i livet!
 4. Behavioural flexibility – Låt oss hitta ett sätt för att få detta att funka! Ofta så har vi ett specifikt (inövat) sätt att ta oss an olika situationer. Ibland så funkar det alldeles utmärkt, men i vissa situationer så fungerar inte våra mallar och metoder lika bra. Då är det viktigt att lägga stoltheten åt sidan en stund och fundera på hur man bäst kan ta sig igenom en viss situation. Kanske genom att fråga en vän om råd, söka information på nätet, gå med i en stödgrupp osv. Våga testa olika saker, det är väldigt ofta på så sätt man hittar den allra bästa lösningen!
 5. There is no failure – only feedback! Vad som betraktas som ett misslyckande är väldigt individuellt, men en sak som vi många har gemensamt är att vi är mycket hårdare i vår dom mot oss själva än mot andra. Så är det i alla fall för mig. Rätt konstigt det där, men det beror ju väldigt mycket på vilket språk (positivt eller negativt – ”jag kan inte” vs. ”tänk om jag gjorde/testade”) man använder och hur man tänker. Jag har länge varit väldigt rädd för att misslyckas med saker, men jag inser mer och mer för varje dag som går att det egentligen inte finns några misslyckanden. Det finns egentligen bara lärdomar. Vissa lärdomar är effektiva (såhär ska jag absolut göra/inte göra igen), andra tar längre tid att sjunka in och kräver mer feedback från folk i ens omgivning. För även om du faktiskt når ett visst resultat så är det ju folk i ens omgivning som tydligast ser hur du mår under tiden du jobbar mot målet. Om du varit alldeles för stressad, ledsen eller arg i din väg framåt så kanske det finns ett ännu bättre sätt att gå till väga nästa gång?

Dessa punkter har jag (i mer sammanfattad form) på en post it på min badrumsspegel och på min datorskärm på jobbet. Jag påminner mig själv om dem varje dag. Och varje gång jag läser orden så blir det lättare för hjärnan att förstå att så är det ju faktiskt. Livet blir enklare ju mer onödiga känslor man kan skala av och ju mer fördomar man kan kasta överbord. Mitt 2013 kommer definitivt att börja med ett lättare sinne än där jag var för ett år sedan.

Förresten så skulle ni kunna få ge mig en liten julklapp också om ni vill. Oavsett om ni brukar kommentera eller inte, så skulle jag bli jätteglad om ni skrev en kort kommentar till mig med vem ni är och hur ni hittade hit. Det vore jättekul att veta lite mer om er som läser! 🙂

En riktigt god jul önskar jag er allihopa (lite i förskott)!

Det här inlägget postades i Coaching och pepp, Tankar och känslor. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Peppig julklapp

 1. Fina Frun skriver:

  Klok du är!
  Hoppas du får en ljuvligt fin jul!
  kram/Fina Frun

 2. natalie skriver:

  God Jul och tack för en peppande blogg. Jag älskar Australien, känns som jag har bott där i hela mitt liv men jag har inte satt min fot där ännu. Så jag följer dig dagligen, bilder uppskattas enormt.
  Ha en trevlig resa till Sverige och ta hand om varandra.
  / Natalie

 3. Tess skriver:

  Hej, tror att jag hittade din blogg genom någon annan svensk bloggare som bor i Australien. Jag bor inte där (ännu) men kanske en vacker dag för min fästman är australiensare. 🙂 god jul!

 4. ergo sum skriver:

  Mycket klokt och bra inlägg Emmy. Och ack så sant. Det är bara en enda person vi kan ändra på i hela världen och det är oss själva. En bitter sanning. Men likväl en sanning.

  Jag hittade in till dig när jag skrev på Ameliaportalen – jag tror att det var via Frejas kommentatorsfält som jag ”upptäckte” dig. Och gissa om jag är glad för det!?

  Kramar

 5. Sanna skriver:

  Tack för ännu ett bra inlägg och bra julklapp! Jag hittade hit av en slump via en googling och är väldans glad för det 🙂 Du skriver så bra Emmy och din blogg är en stor inspirationskälla. Tack för att du delar med dig.

  Önskar dig en riktigt god och vit jul!

 6. Ida skriver:

  Du har en jättebra blogg med massor av inspiration! Jag hittade till din blogg ganska nyligen, genom en lista på australienbloggar. Tycker om att läsa om bloggar från Australien då jag är gift med en aussie och jag har bott där ett par år med honom. Nu bor vi i Sverige. Tack för en härlig blogg med kloka och peppande inlägg!

 7. Rebecca skriver:

  Mig kanner du ju redan, men tankte lamna en liten kommentar anda 🙂 Annu en gang har du inspirerat mig och fatt mig positiv igen med detta inlagget! Du ar en fantastisk manniska Emmy! GOD JUL!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s