Solskydd

Lagom till sommarvärmen har kommit till Melbourne så tänkte jag dela med mig av bland det viktigaste man bör tänka på när man reser runt i Australien. Bra mycket farligare än alla konstiga djur är nämligen solen här borta! Som många av er säker redan vet så är ozonlagret väldigt tunt just över Australien och det och tyvärr också det land i världen med högst risk för hudcancer. Solen här är med andra ord i en helt annan liga jämfört med exempelvis Medelhavet.

Jag ser många gånger hur (svenska) backpackers kommer hit, struntar i att smörja in sig med solskydd och sedan bränner sig något fruktansvärt. Det är så himla viktigt att ta hand om sin hy, för solen har ju också som bekant en föråldrande effekt på huden även om man inte skulle få cancer. Även om jag är rätt duktig med att smörja in mig med solskydd så har jag märkt under mina år här i Australien att jag fått allt fler små leverfläckar, och det är ett tydligt bevis för att tar betydligt mer än man tror.

Några tips för att undvika att bränna sig (och undvika värmeslag också för den delen):

 • Använd solskyddsfaktor 30+ som ett minimum. Har du med dig en 8 eller 10 från Sverige så kasta den genast och köp en bättre!
 • Smörj in dig varje morgon innan du går till jobbet så att det hinner sjunka in ordentligt i huden. Även om det inte är jättevarmt på morgonen så blir det varmare under dagen och då är det lätt att man glömmer bort att smörja in sig.
 • Skaffa en ansiktskräm/hudkräm som redan innehåller SPF, då blir det lättare att komma ihåg och lägga till i din vanliga morgonrutin.
 • Använd hatt/keps under soliga dagar, annars är det lätt hänt att man bränner sig i hårbotten.
 • Ha en liten solkräm i väskan/skrivbordslådan på jobbet ifall att.
 • Man blir brun även om man inte sitter i solen hela tiden! Håll dig i skuggan under de varmaste timmarna på dagen!
 • För oss som tränar utomhus mycket så är det viktigt att smörja in sig med solskydd som håller när man svettas, det finns många varianter speciellt för sport.

Det här låter säkert överdrivet för många, men det är verkligen värt att tänka på. Australien är inte som Medelhavet, även om det kanske känns så vädermässigt!

Det här inlägget postades i Australien, Melbourne, Resetips, Resor. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Solskydd

 1. ansepanse skriver:

  jo, det är viktigt att skydda sig för solen, här hos oss just nu är det då ingen risk, har inte sett solen på lääääänge, jag har pigmentbortfall i nacken, ryggen och där smörjer jag alltid in med 50 +
  kramar

 2. Freja skriver:

  Hahaha, jag som använder 30+ här i norrlands inland…. Just solen är det som påverkar mitt val av semesterresmål allra mest, jag klarar inte vare sig sol eller värme… Och jag tror att det är för att jag aldrig solat och alltid skyddat mig (och aldrig rökt) som gör att jag i princip är helt rynkfri som 50-åring. Inget ont som inte har nått gott med sig!

 3. Jenny skriver:

  Helt rätt! Jag använder alltid minst 30+ oavsett om jag är i Sverige, Turkiet eller Australien. Man får ju faktiskt en fin färg ändå. Att se ut som en bränd pepparkaka ser bara hemskt ut…

  Tyvärr så pratas det i min hemstad om att användningen av solarium ÖKAR. Jag fattar inte detta. Varför utsätta sig själv för något som är så pass skadligt? En solbränna kan väl aldrig vara viktigare än hälsan?! Idioti.

  Själv är jag hellre vampyrblek 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s