Balanserat effektiv eller bara stressad?

Idag har det varit fullt upp på jobbet, precis på gränsen till för stressigt. Jag har en tendens att vara nästan omänskligt effektivt när jag har mycket att göra. Men precis som många andra med ”fröken duktig” syndromet tickande i bakhuvudet, så har jag svårt att känna var gränsen går mellan rimligt busy och orimligt stressad. Lite stress hjälper oss att prestera bättre, men för mycket stress gör att vi kraschar. Ibland utan förvarning. Speciellt eftersom det är lätt att stressa upp sig på flera områden samtidigt, och att det till slut blir okontrollerade ringar på vattnet.

När man känner stressen flåsa en i nacken så är det bra att försöka se sin situation lite utifrån om man kan. Kanske genom att försöka likna sin egen situation med något som man sett en vän eller familjemedlem uppleva. I mitt fall så påminner jag mig själv om vad som är värt att stressa över och vad som inte är det genom att tänka jag på en situation jag bevittnade rätt nyligen.

En kär vän till mig var ledsen och stressad i en salig röra för att jobbet kändes skit (av flera olika anledningar). Och även om hon kände sig mest stressad och upprörd gällande jobbet så blev det snabbt ringar på vattnet och hon började stressa om sin relation, sin träning och sitt hem också. Plågade sig själv för att hon inte hann, och om hon hann så blev det ändå aldrig tillräckligt bra. Allt detta helt i onödan, eftersom de tre sistnämnda delarna av hennes liv faktiskt fungerade helt okej. Men när man är stressad så är det lite som att hela korthuset rasar ihop, och förmågan att bygga ihop det igen är helt bortblåst. Man börjar bygga från toppen, fast logiken liksom vet att allt kommer att rasa då.

Jag har upplevt sådan stress ett par gånger tidigare under de åren jag pluggade. Därför har jag lärt känna vissa av mina varningstecken. En obehaglig påminnelse om vad jag aldrig vill tillbaka till igen. Det blir inte lättare ju äldre man blir och ju mer socialt ansvar man får (eller kanske självmant tar på sig). Men man är oftast utrustad med mer erfarenhet och kanske lite mer självinsikt.

Därför försöker jag säga till mig själv på skarpen när jag känner stressen bränna runt omkring mig. Göra en snabb koll med mig själv hur illa det är, eller om det är en övergående stressig situation. Om ett område i livet för en kort stund behöver mer av din energi så är det helt ok. Jag har bara en energikaka och den fördelar jag bäst jag kan. Ibland mer på jobbet, och ibland mer på vänner och familj. Det är väl bara att försöka acceptera att allt går i vågor. Och att ingen mår bättre av att smula sönder sig själv helt och hållet.

4 thoughts on “Balanserat effektiv eller bara stressad?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s