Att våga lyssna och lära

I veckans nummer av Body & Soul, en bilaga till söndagstidningen, så har de intervjuat tre kvinnor som är över 100 år gamla. I ett lättsamt och vackert samtal så bjuder dessa superkvinnor på sina tips om hur man tar sig igenom livet på bästa sätt.

Jag har alltid fascinerats av äldre människors historier om hur de levt, vad de lärt sig, vad som varit svårt och vad som fått dem att skratta och orka framåt. Till exempel min farmor som är en riktigt härlig krutgumma och fyller 98 år nu i augusti. Hon bor fortfarande själv hemma, även om hon behöver mer hjälp nu än för några år sedan. Varje gång jag är hemma så tar jag mig tid att sitta och fika hos henne. Lyssna på hennes oändliga historier om ett vackert, men bitvis slitsamt, liv.

I en värld där det är lätt att svepas med i allt som förändras, alla tekniska uppfinningar och nya fenomen som smyger sig in i vår vardag, så tycker jag att det är viktigt att också komma ihåg att mycket faktiskt inte har förändrats. Trots att tiden rusar fram i en farlig fart. Hur vi konsumerar livet kanske ser lite annorlunda ut idag, men de känslor som livet innehåller är och förblir ganska lika för mig idag som de var för farmor när hos var i min ålder.

Det tar lite tid att stanna upp och lyssna. Men ibland är det precis lika viktigt att lyssna och ta in hur något varit, innan man kan rusa iväg och bygga något nytt. För i många gamla historier finns också alla de verktyg man behöver för att inte uppfinna hjulet på nytt. Eller att slippa bygga ett rangligt livstorn såpass snett att det rasar ihop innan man hunnit lägga dit sista takpannorna.

Att försöka förstå det som var, ger oss styrka att se mönster i det som är. Och det är just det som hjälper oss att bygga imorgon.

20120629-172117.jpg

8 thoughts on “Att våga lyssna och lära

 1. Jag gillar också att lyssna på äldre människor och jag upplever ofta att de blir undanskuffade i vårt samhälle. I alla fall här i Sverige. I Libanon lyssnar de och respekterar äldre människor och deras livserfarenhet på ett helt annat sätt.
  Jag har arbetat en hel del inom äldreomsorgen och lyssnat på många fascinerande historier. Hade det inte varit så tungt att arbeta inom äldrevården hade jag gärna gjort det igen.
  Kram Nina

 2. Underbart!
  Och vad härligt med din farmor som är 98 år! Hoppas hon får många friska år till så hon kan bjuda på härliga historier 🙂

  Kram/Fina Frun

 3. Saknade min morfar när jag läste hos Ergo Sum idag och nu saknar jag honom igen… Det är drygt 23 år sedan han dog och då var han en bit över 90, men han var min och mina syskons bästa kompis och vi älskade att lyssna på hans historier… Nog är det så att man ibland måste fundera över sitt liv och vila i nuet samtidigt som man tittar både bakåt och framåt. Särskilt i de situationer du och jag är i just nu!

 4. Håller med! De tekniska förändringarna går svindlande fort, men de stora frågorna i livet ter sig ganska lika… Att lyssna är den stora konsten i livet, det är det man lär sig av. Coolt att i den åldern fortfarande kunna vara med och dela med sig!

 5. Mysigt med din farmor och bli berikad med din historia, det är inte alla förunnat och det är en sådan fin tillgång med äldre och deras berättande. Många kramar, Maria.

 6. *ler* Återigen klokt skrivet.. Och visst är det så. Många saker ändras inte.. Bara vi håller ögonen öppna så att vi ser det… Och öronen öppna så att vi hör..

  Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s