Konsten att få besök hemifrån

Idag landar min älskade mamma E och hennes man M för två veckor av besök, umgåsande till max och lite turistande. När jag var hemma i somras så skrev jag en del om hur man får ut det mesta av sin semester när man åker hem. Nu tänkte jag göra det omvända, eftersom semestern för nästan alla utlandssvenskar delas ganska lika mellan att själv åka hem och att få besök där man bor.

Ofta när man får besök så har man längtat något fruktansvärt efter de som ska komma. Och därmed kanske romatiserat de roller och eventuella problem som man hade i sin relation därhemma. Så här kommer Bortabrabloggens tips för en härlig och friktionsfri semester tillsammans med du saknat allra mest. 🙂

 1. Know your audience – innan du sprätter iväg och planerar hela vistelsen i ett svep så tänk över vilka det är som kommer. Vad gillar de mest – strand, museum, vandring eller något annat? Är det folk som är bekväma att sova på luftmadrass i två veckor, eller är det personer som vill ha vissa bekvämligheter? Om du frågar dina besökare vad de vill göra så kommer de 95% av gångerna säga – “Men vi kommer ju mest för att träffa dig!”. Därmed så får man själv tänka till en smula och klura ut vad för typ av aktiviteter som passar just detta sällskap (och glöm för guds skull inte bort dig själv!) bäst.
 2. Gör en lista över måsten och kansken. När du funderat ut ovanstående punkt i relation till ungefärlig budget och hur lång tid besökarna ska stanna så gör en lista över saker som de/du absolut tycker det är värt att göra. Alla saker som du är osäker på kan du med gott samvete sätta på en kanske-lista och bolla med dem när de väl ankommer. Väder och annat kan ju också göra att listan måste ändras lite, och få inte panik över det. Saker blir inte alltid som man har tänkt sig, och det är inte alls ditt fel om så är fallet.
 3. Boka de grundläggande sakerna i god tid – boende, hyrbil, ev bussturer och annat. Ett tips är att det ibland är skönt både för dig och för besökarna att boka separat boende (lägenhetshotell eller liknande), om besökaren har råd med det. Att få lite ensamtid och slötid är bra för både din ork som värd och för besökarnas skull att smälta alla intryck och känna att de inte “tränger sig på”.
 4. Planera utifrån dig själv också. Om du inte har möjlighet att få ledigt hela tiden eller har råd att följa med på alla utflykter som besökarna vill göra så var ärlig. Säg som det är att du har ont om semesterdagar/pengar och att du gärna visar dem hur saker funkar med att de får åka/göra vissa saker själva. Du behöver ingen ursäkt för att vänligt säga ifrån, det är trots allt din semester också (och inget blir bättre för att du är tokstressad och får ett allmänt psykbryt efter ett par dagar). Du har ingen skyldighet eller inget totalt ansvar för att semestern ska bli trevlig, det är en tvåvägskommunikation där alla parter ska delta och hjälpas åt.
 5. Less is more. Det måste inte hända saker hela tiden. En stor del av att träffas och snacka ikapp är att göra just ingenting. Fika, ligga på stranden/en filt i parken, dricka vin och slöa i soffan. Umgänge blir inte alltid bättre av att ha 100% action. Ibland vill man ju helst av allt bara äta glass och fnissa hemma i soffan med en saknad vän. Och det är härligt det också!
 6. Lev i nuet. Njut av att du har besök och hur härligt det är att träffa dem. Tänk inte på hur det kommer att bli när de åker. Fånga nuet och allt som det innebär. Jobbiga tankar på framtid, saknad eller sorg kan du gräva i en annan dag om det behövs.
 7. Ha ett öppet sinne och håll förväntningarna i schack. Du är den som valde att åka iväg och därmed har du säkert förändrats på många sätt. Precis som dina besökares vardag därhemma har tickat vidare med en del förändringar och en del vanligheter. Ibland förändras folk och det är svårt att förklara varför. Bli inte ledsen om det mot förmodan inte är som vanligt när ni ses. Bli heller inte arg eller förvånad om saker är precis som de alltid har varit. Jag har hört en hel del historier om hur speciellt föräldrar kan uppleva det svårt att “bli omhändertagna” av sina barn vid denna typ av utlandsbesök, men den känslan går ofta över väldigt fort.
 8. Njut och gläd dig att du har människor i ditt liv som tycker så mycket om dig att de vill komma och hälsa på dig!

Ett ämne nära besläktat till besökandet är tyvärr rese-snyltandet. Jag har själv sluppit detta under alla mina år utomlands, men har hört om ett antal historier när människor som knappt räknas till bekantskapskretsens yttersta kant tar för givet att man kan mer eller mindre komma och flytta in, äta upp all mat i kylen osv. Och stanna så länge man känner för det, oavsett hur stort/litet boendet är. Detta speciellt upplevt av folk jag känner som bor i populära storstäder som London och New York.

Självklart tar man hand om vänner och familj så gott man kan, men det handlar ju för sjutton om vanlig hederlig respekt. Jag tycker om att ha besök och låter gärna vänner och familj bo och äta gratis hos mig, för jag gör ju detsamma hos dem när jag är hemma i Sverige. Jag visar gärna runt och tipsar om mysiga fik/restauranger och bra uteställen, för jag tycker det är jättekul att visa upp mitt älskade Melbourne.

Men i grund och botten handlar ju allt om ömsesidig respekt och genuin tacksamhet. Allt går inte att mäta i pengar, men som besökare så måste man ju inse att man faktiskt är på semester. Vem åker på semester utan att lägga några pengar på boende, transport, att äta ute osv? Himla tur dock att snyltarna är långt många färre än de som är underbara och riktigt välkomna besökare!

Sedan ska man ju också komma ihåg att det finns ovärderligt fina presenter som folk hemifrån kan ha med sig. Såsom svenskt lösgodis och dillchips till exempel, åh vad jag saknar…. Besök hemifrån är bland det bästa som finns för en utlandssvensk, och jag hoppas att dessa relativt enkla tips bjuder på en härlig vistelse som både du och dina besökare kan njuta av fullt ut!

PS: Under rese-snyltare räknas såklart inte vänner/familj som man lovat att hjälpa under den första tiden när de flyttar till landet där du redan bor. Kom ihåg att du faktiskt har en skyldighet i det fallet att sätta upp ramar som funkar för dig innan personen anländer.

5 thoughts on “Konsten att få besök hemifrån

 1. Mycket bra tips! Som tur är har vi inga resesnyltare utan bara underbara vänner och familj som har/ska hälsa på 🙂
  Njut av att ha dina kära nära och ha en underbar helg!
  Kram!

 2. Vilket bra inlägg! Jag känner precis så. Jag upplevde framför allt stress i början när jag bodde i Paris!! Jag måste nog länka till dig!!
  Nu när jag ändå kommenterar och inte smyger omkring måste jag ju säga att din blogg är väldigt intressant och att du skriver mycket bra!!

 3. Älskar dina tips! Jag är ju liiiite äldre än dig, så du kanske inte känner till barnprogrammet Ville och Valle och Viktor. Det gick när jag var liten och i det programmet hade de världens bästa bok “Farfars praktiska råd”. Vad som än hände kunde de kolla i den boken och få veta hur de skulle göra. Dina tips är i klass med den boken! Och resesnyltare dyker inte bara upp i London och New York, du inspirerade mig till ett inlägg tror jag, om när en fransyska dök upp hemma hos mina föräldrar i byhåla och vi inte höll på att bli av med henne…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s