Frågesvar och uppdatering

Hej på er och tack för alla rara ord och bra frågor!

Sjukstugan går så sakterligen åt rätt håll, även om halsen fortfarande är väldigt öm. Glass, film och omtanke räcker dock väldigt långt har jag märkt. Sedan tar det ju lite tid för rösten att komma tillbaka, men det kanske rentav är bra för en som babblar på så duktigt som jag gör, att knipa käft ett par dagar och bara lyssna… 😉

Många bra frågor hade ni såklart, och jag tänkte ta första omgången av svar idag, resten kommer imorgon! En hel del av er undrade hur det kom sig att jag hamnade just här i Australien, samt lite om min jobb- och studiebakgrund. Jag har skrivit en del om detta innan både vad gäller resan till Australien och mina jobb och studier såhär långt.

Sedan januari 2011 jobbar jag nu som projektledare på ett av Australiens största mediaföretag som publicerar många av Australiens ledande dagstidningar. Min roll innefattar strategisk sportannonsering och planering för våra större sportkampanjer. Låter kanske väldigt avancerat, men för att vara helt ärlig så har jag hamnat där jag är idag enbart tack vare rätt kontakter, bra timing och en stor skopa nyfikenhet.

Efter att ha tagit min examen i statsvetenskap 2007 så insåg jag nämligen att det fanns en hel massa annat intressant att nosa på innan jag kunde bestämma mig för vad jag vill göra “när jag blir stor”. Efter att ha jobbat ett par år i finansvärlden i England så insåg jag att jag nog ville vidga vyerna lite mer än så, och det var då reslusten förde mig till den här delen av världen. Att jag hamnade i just mediabranchen var nog mest en tillfällighet och för att mitt första jobb i Australien var ett vik på samma företag i Sydney. Jag hade det förhållandevis lätt när jag sökte jobb i Sydney när jag kom hit 2010, och jag sökte nästan uteslutande admin-vikariat via olika rekryteringsbyråer. För mig tog det ett par veckor att få min första intervju, men då mest tack vare att jag hade en stadig admin- och sekreterarbakgrund från åren i England.

I allmänhet så kan nog många uppleva att mina karriär är lite flaxig och att jag inte har hittat min nisch. Jag ser det snarare som att jag har en otrolig fördel av att ha jobbat i så många olika brancher att jag kan kastas in i nästan vilken roll som helst och lyckas landa på fötterna. Och jag har sagt det förr, men det är värt att säga igen – underskatta aldrig värdet av kontakter. Alla härliga möjligheter jag fått inom både resor och arbetsliv har jag fått för att jag hållit ett öppet sinne och försökt att se möjligheterna istället för alla hinder. Därmed inte sagt att jag inte varit ganska frustrerad och har lyckats stånga näsan i väggen ett antal gånger. Inget är någonsin helt enkelt, men det blir heller inte mer omöjligt än vad du gör det! 🙂

Arbetsvisum utanför EU är ju inte helt enkelt och egentligen värt ett helt inlägg i sig, men jag hade tur här i Australien och kom in på just detta företag som erbjöd sig att sponsra ett arbetsvisum på 4 år när mitt work and holiday visum gick uti början av 2011. Detta är inte jättevanligt och det kostar även företaget en hel del tid och pengar, så det är oftast förbundet med ett antal bindande klausuler i anställningskontraktet. Exempelvis så kan man inte byta roll eller arbetsgivare när man är på ett sponsrat arbetsvisum, såvida du inte kan få tag på en ny arbetsgivare som är villig att ta över kostanden av ditt visum. Om du är särskilt intresserad av olika typer av visum för Australien så kan du läsa mer här. Vissa typer av examen har också fördel i poängsystemet som man också kan söka arbetsvisum för Australien genom. Länken här ovan har mer detaljer, även om det tyvärr är en ganska byråkratiskt procedur.

Och så den där magiska frågan hur länge jag blir kvar här borta. Ja, den som det visste. Jag saknar Sverige, familjen och vännerna väldigt ofta. Men samtidigt så finns det en hel del saker som gör att jag inte åkt vidare härifrån ännu. Jag gör väl som jag brukar och tar ett år i taget. Livet brukar alltid komma med en liten knuff i rätt riktning när och om det är dags att röra på sig! Jag är villig att göra vissa kompromisser för dem jag älskar, och skulle gärna hitta en livsstil där man kan dela sin tid mellan Europa och Australien utan att bli helt utsliten i processen. Om det är något som är möjligt får väl framtiden utvisa… 🙂

Tack än en gång för alla frågor, resten av svaren kommer imorgon!

7 thoughts on “Frågesvar och uppdatering

  1. Laste ditt inlagg fran Feb 2011, intressant! Tycker det ar kul att lasa om hur folk hamnar i sina olika jobb. Du verkar sa driftig och du har verkligen gjort bra for dig! 🙂 🙂

    Hoppas du mar battre snart, att massa glass o kyl ner halsen 🙂 KRAM

  2. Intressant att läsa om både visum och jobb, tycker du är en tuff tjej som vågar dig på bransch efter bransch :=) och vilken erfarenheter du har. Tids nog blir du stor, gör allt du vill och känner för 😉
    Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s