Tankar kring belöning

Det är intressant det där med belöning. Väldigt ofta så belönar vi oss med mat, dryck och godis när vi har varit duktiga och fixat något. Och hur vanligt är det inte att det där sockersuget kommer krypande runt klockan tre på eftermiddagen och man känner ett stort sug att belöna sig med en chokladbit för att man jobbat/pluggat hela dagen?

Här i Australien så har de till och från kört en kampanj med ledorden ”Don’t stop it – swap it!” Det vill säga att istället för att sluta helt med något så kan man byta ut det mot något bättre. För visst är det så att vissa rutiner och belöningssystem sitter som berget, och då är det fruktansvärt jobbigt att helt sluta upp med något. Visst måste man få unna sig några favoriter då och då, själv så har jag som regel att jag får äta så mycket popcorn jag vill en gång i veckan. Ofta äter jag då så mycket att jag inte kan tänka mig att äta det på ett bra tag till… 🙂

Jag har börjat med ett nytt mönster på jobbet – istället för att springa iväg och köpa chokladkakor (en av mina stora laster när eftermiddagen känns sådär väldigt lång) så har jag ett gäng muslibars redo i skrivbordslådan. När suget kommer på eftermiddagen att tugga på något så tar jag till en sådan istället för min sedvanliga snickers. Och istället för eftermiddagskaffe så har jag börjat med pepparmintste. För det är nämligen ofta så att det inte är smaken man saknar, utan rutinen och företeelsen i sig. Så känns det i alla fall oftast för mig. Ibland kan man till och med helt byta ut eftermiddagsfikan med en kort promenad. Det rensar ett trött sinne allra bäst tycker jag!

Belöning är ju också något som man ska må bra av både i det korta och långa loppet. Men för vissa så kan belöningssystem bli felbalanserade och får en att må kanon just då, och sedan ha massiv ångest efteråt. För om man äter/dricker/köper/gör något så ska man ju unna sig att njuta av det, och inte må dåligt direkt efteråt för att det var alldeles för onyttigt/dyrt!

Och om man vill belöna sig för att ha klarat sig igenom en jobbig dag eller något annat slitigt så finns det ju en massa belöningar som är ännu bättre än mat och dryck. De flesta kostar inte särskilt mycket heller!

 • En rask promenad (extra bonus om man kan få med en fin vän och kan snacka ikapp under tiden)
 • Ett långt bubbelbad med tända ljus (bonus om man dessutom hittar en bodyscrub och en ansiktsmask i badrumsskåpet)
 • Mysa upp sig i soffan med en bra bok eller sin favorittidning
 • Lägga sig ner på sängen/soffan och lyssna på sin favoritmusik
 • Unna sig tid att sitta ner och prata ikapp/lyssna tillsammans med de man tycker om

Har ni några tips på det där med belöning? Vad funkar bäst för er?

9 thoughts on “Tankar kring belöning

 1. Åh, vilket bra inlägg! Har tänkt en del på det du skriver om vanor och ovanor. Jag har bytt ut en del (o)vanor mot bättre..bla så har jag köpt goda gröna thésorter till jobb som jag dricker då och då istället för kaffe. Utom första morgonkaffet för det är bara så GOTT! Nu äter jag nästan aldrig godsaker till vardags men när suget slår till har jag nötter och mörk choklad (70% cacao) tillhands. När jag är trött nån dag på jobbet försöker jag ta en promenad och att ta ett bad när jag är frusen är härligt och sen somnar jag så gott!
  Kram Nina

 2. Mörk choklad när sockersuget kommer, behöver bara en ruta sedan är jag nöjd igen 🙂
  Och så lite hemmaspa-aktiviteter, precis som du skriver. Eller få krypa upp i soffan med ett glansigt magasin och en kopp te. Gå och simma och basta, gärna med en god vän, det är bra belöningar för mig. Kram!

 3. Underbart inlägg- det är precis som du säger – Att belöna sig ska löna sig på både kort och lång sikt och det handlar om en vana.

  Jag brukar också få ett otroligt sug på em. OFta tar jag med mig färdigskalade morätter- skurna i bitar. Det ger både lite av det söta men framför allt fiber.
  JAg dricker mindre och mindre kaffe. Har slutat med koffein för tre år sedan så mitt alternativ har varit koffeinfritt. Men även det har jag börjat dra ner på. Dricker nästan bara grönt te numera.

  KRAM till dig

 4. vilket bra inlägg 🙂
  fast för mig är det inga sådana belöningar eftersom jag har diabets-1, jag belönar mig med annat istället för mat och godis
  bamsekramar

 5. Intressant att du skriver just det här! Jag är folkhälsovetare och vi tar ganska ofta Australien som exempel på att använda publika kampanjer på att föra fram budskap på ett helt annat sätt än vi gör i övriga Europa…
  Det där med belöning… Ja, förutom mat och vin då…. 🙂 så kan jag gärna belöna mig med att se en bra film en vardagskväll eller ta mig tid att läsa en riktigt bra bok i soffan… eller gå och lägga sig och sova en timme mitt på dan på helgen… det är ju toppen 🙂

 6. Jag är rätt bra att inte äta godis när jag är på jobbet, men när jag är ute och reser… På hotellkvällen, på flygplatsen, på flugbussen. På språng, hungrig, inte tid att äta riktigt, sååå lätt att det blir en chokladbit – eller två! Därför avstår jag helt från godis just nu, kanske skulle byta det mot nått annat. Men fräsch och god frukt ät inte alls lika lättillgängligt tyvärr… Däremot det där med att läsa en bok eller träffa en kompis, eller, för mig, att kolla ett bra TVprogram och lösa Sudoku…. Det är bra belöningar!

 7. För mig är det något med orden belöna och unna sig som klingar fel. Som att vi rättfärdigar nåt vi inte borde ha gjort/köpt/ätit. Lite svårt att förklara, men det är något som känns lite konstigt, även fast jag gör precis likadant själv och svänger mig med de termerna. Ska fundera på hur jag belönar mig… Kram

 8. Emmy – ser att jag missat en hel del… Skam.

  Dikten är väldigt fin. Och jag hoppas att vid det här laget så har en viss balans infunnit sig.. Kanske till och med ett positivt svar om lägenhet?? *hoppashoppas*

  Jag belönar mig just med de sakerna du skriver – en pw, bok, eller en konsert. Kanske ett glas Pepsi Max. *skrattar* Jag blev helt förälskad i bilden du lagt upp på de vackra barnböckerna du var och kikade på i helgen…

  Hoppas veckan varit bra! Kramar i massor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s