Att hyra lägenhet när man bor utomlands

Ibland får jag frågan hur det fungerar att hyra lägenhet här i Australien, så jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter av bostadsmarknaden i både England och Australien.

Hyresrätter funkar i allmänhet väldigt annorlunda jämfört med i Sverige. Kösystem finns inte, utan det är snarare bara att hålla sig framme och leta aktivt inom sin budgetram som är att rekommendera. Lägenhetskomplex ägs inte av ett specifikt bostadsföretag, utan istället så köps lägenheterna upp av privatpersoner/investerare. Dessa hyr ibland ut direkt till hyresgästerna, men oftast går ägaren till en agency som tar hand om uthyrning, visning och alla praktiska saker med hyresgästerna (såklart tar de ut en ganska stor avgift för dessa tjänster, vilket betalas av lägenhetens ägare).

När du hyr så brukar agencyn oftast vilja ha referenser från ditt tidigare boende (att du skött betalning av hyra, att du inte stört grannarna osv). Om du kommer direkt från utlandet så kan det vara bra med en skriven referens på engelska från där du bodde senast samt kontaktuppgifter så att de kan följa upp om de behöver. Agencyn brukar också vilja ha någon slags intyg att du har en fast inkomst/ett sparkapital och att du därmed kan garantera hyresbetalningarna. På alla boenden jag hört talas om så måste du som hyresgäst betala ett bond till ägaren/agencyn. Ofta brukar detta vara summan av mellan 2-4 veckors hyra och tas som en garanti att du städar och lämnar lägenheten i bra skick när du flyttar ut. Det är också deras säkerhet om folk plötsligt skulle ta sitt pick och pack och bara försvinna utan att betala hyran för sista månaden.

Ibland ingår gas och vatten i hyran, men oftast måste du betala detta separat tillsammans med elförbrukningen. I England behöver du även betala council tax separat från hyran och den skatt som automatiskt dras från din lön, men detta finns inte i Australien som väl är.

Jag tycker att lägenhetsmarknaden är mer rättvis på så sätt, för det enda du behöver är att sätta en budget, ett område du vill bo i och sedan börja leta. Inget härj med att stå i bostadskö i 10 år innan du får tag på något vettigt. Visst är det svårt att hitta boende om du är extremt specifik med vad du är ute efter, men så är det ju vart man än hamnar.

Bra sidor om du letar efter hyreslägenheter i Australien är domainreal estate och gumtree.

En sak som är väldigt frustrerande med både England och Australien är att det inte finns någon central adressändring eller vidaresändning av post. När du flyttar måste du därför själv uppdatera alla relevanta ställen med din nya adress (bank, försäkring, jobbets personalavdelning, prenumerationer, pensionsfond, skattekontoret mm). Om du vet vem som kommer att hyra din bostad efter dig så kan du såklart lämna din nya adress till dem för vidarebefordring av eventuell post som fortfarande kommer till gamla adressen. Men vanligt är att man får en hel bunt post i sin låda som tillhör före detta hyresgäster. Inte helt säkert system kanske…

PS: Få inte totalpanik när du ser vad saker kostar i andra länder. Hyrorna i England och Australien ligger överlag mycket högre än Sverige, men de ligger också i relation till det allmänna löneläget. Ska du leva på svenska sparpengar så är du ju såklart beroende av växelkursen, men om du avser att jobba i utlandet och få lön i lokal valuta så jämnar det oftast ut sig rätt bra. Såvida du inte vill ha takvåning mitt i stan kanske. 🙂

Det här inlägget postades i England, Livet som utlandssvensk, Resetips, Resor. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Att hyra lägenhet när man bor utomlands

 1. ergo sum skriver:

  Oj – vad mycket jag missat här inne!!! Attans också, men det gav mig en trevlig stund nu – när jag hade en hel del att läsa. *ler* Vilket år du haft!! Verkligen en blandning. Vad glad jag är över att du till sist också kommer att få en operation för halsflussen!

  Bra och intressant om hyreslägenheter. Sådant där skiljer ju sig rätt mycket från land till land, utan att man är medveten om det. Och sedan är jag liiite avis på er värme! ;)) Jag har kusiner i Australien, morbror och hans fru med (men de är äldre..) och de beskriver en liknande jul… Nice!

  Hoppas nu ditt 2012 blir bra! Bäst!

  Kram

 2. Boel i Sydney skriver:

  Ja det ar frustrerande och sa osmidigt det dar med adressandring… Sarskilt nar man flyttar en del.

  Hoppas ni har mer behagligt vader i Melbourne idag!

 3. Anna skriver:

  Hejsan! Ville bara tipsa om att du faktiskt kan beställa en sorts adressändring hos Posten! Gå in och fyll i ett formulär, visa ID – man kan välja typ 3 månader, 6 månader eller upp till ett år (varpå man kan förnya om man vill). Det kostar, men inte så mycket.
  Då kommer all ens post till nya adressen… Men du har rätt i att man själv fortfarande måste ändra sin adress hos relevanta ställen – banken osv.

 4. bortabrabloggen skriver:

  Tack för tipset Anna, det visste jag faktiskt inte! Man lär sig alltid något nytt 🙂

 5. curlingmamman skriver:

  40 grader varmt, avis jag blir 🙂 Kul att veta hur det funkar med bostad utomlands.kramar

 6. Babs skriver:

  Jättekul att få veta lite om bostadsmarknaden.
  Kram

 7. fialia skriver:

  Just det att ngn äger lgh och hyr ut är väl ganska vanligt egentligen. Vi är rätt unika här uppe i norden med att även ha kommunala hyresrätter. På gott o ont.
  ha de Fia

 8. ansepanse skriver:

  lite krångligare alltså när det gäller posten, försvinner det inte post på det viset tro
  Sv: GOD FORTSÄTTNING på 2012 vännen
  bamsekramar

 9. Freja skriver:

  Alltid intressant att höra om andra länder, det vidgar vyerna. När min syrra bodde i Norge visade det sig att kyl/frys och spis följde med den som bott i lägenheten och den nya hyresgästen förväntades ha med sig egna…

 10. Rebecca skriver:

  Freja: sa ar det I australien ocksa. Spis finns i lagenheterna men typ kyldskap och tvattmaskin far man oftast fixa fram sjalv…

 11. Intressant att läsa lite kring rutinerna i Australien. Det många som är van att åka charter inte tänker på är att det båda blir billigare och oftast högre standard att hyra privat. Framförallt om man hyr en lite längre tid eller är en större familj.

 12. Hyra lägenhet skriver:

  Låter som att det är ett sundare system i Australien, alltså enklare att hitta lägenhet där än i Sverige.

 13. aotearoalife skriver:

  I Nya Zeeland, Auckland där jag bor kostar 3 bedroom cirka 800 NZD, vilket blir nästan 18 000 kr/månad. Skulle nån betala så mkt i Sverige? Nej, då kan man köpa sitt boende och inte ens med räntan på lånet hamnar man i närheten av den summan. Det är bara helt absurt. Jag ägde en fyra i Stockholm, Nacka och med lån och avgift låg jag på 9000-10 000 i månaden.

 14. bortabrabloggen skriver:

  Jo, nästan så dyrt är det här i Melbourne också. men då får man ju också komma ihåg att lönerna också är högre samt att vi av olika anledningar har valt att bo här och betala de priserna av någon relevant anledning! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s