Ett brev till mig själv när jag var 15 år

Flera av mina läsare ville att jag skulle skriva om just detta, och jag håller med om att det är en himla fin idé. Så här kommer ett par rader som jag såhär i efterhand gärna hade läst när jag var 15 år.

Älskade Emmy,

Tänk att du redan har blivit så stor. Men samtidigt har du så mycket framför dig att uppleva. Blir inte arg på mig nu, för jag tänker inte säga till dig vad du ska göra. Du vill och får göra precis som du vill, och det har du alltid gjort. Men om du vill lyssna så har jag några tips som kanske kan göra de närmaste åren lite lättare för dig. Och det skriver jag bara för att jag tycker om dig.

Ha inte så bråttom att växa upp. Det är bra att ta ansvar och styra över sina egna val. Men inte ens den vuxnaste människa vet alltid vart den ska ta vägen härnäst. Så ta vara på alla fantastiska idéer och planer som du har, men ta det lugnt och kom ihåg att du har hela livet på dig att uppleva och utvecklas. Om det inte blir av i år, så finns det kanske bättre plats för dem nästa år? Vissa saker är bäst att spara tills de växt sig färdigt innan man börjar utveckla dem mer.

Jag vet att du tvivlar ibland på dig själv och din förmåga, men tro mig – du är bra mycket starkare än vad du anar. Acceptera aldrig att tvingas in i något som inte alls känns som du. Ramar och livsregler som andra satt upp är inget som är hugget i sten för dig. Det är helt okej att vara annorlunda. Jag vet att du är envis som synden, men gå inte alltid den svåraste vägen bara för att. Ta den väg som känns rätt för dig just då. Och när det känns som att allt snurrar och stressen känns tung på axlarna – stanna upp! Slappna av och känn efter. Din magkänsla kommer alltid att finnas där om du bara vågar lyssna på den.

Försök att inte bli arg när folk frågar varför du väljer att göra på ett visst sätt. De frågar inte för att döma dig, utan för att de bryr sig om dig. För du måste våga be om hjälp ibland. Det är inte lätt att vara envis (tro mig, jag vet!), även om det kan ta en långt här i livet. Men det som gör att man orkar i livets tunga stunder är stöd och hjälp från familj och vänner. Underskatta aldrig värdet av kontakter, både bland vänner och bekanta så väl som i arbetslivet. Det är nämligen de som tar dig vidare i livet när du kanske trodde att det var kört.

Du kanske tror att jag skojar nu, men du kommer att resa och uppleva mer under de närmaste 15 åren än vad du nu ens vågar hoppas på. Men de upplevelserna kommer bara till dig om du vågar slappna av och följa din magkänsla. Planer är bra att ha, men se till att alltid lämna lite plats för slumpen.

Om jag känner dig rätt så fäller du några tårar av lättnad nu. Isåfall är jag glad att jag nådde fram till dig, du underbara trotsiga tonåring! Så oroa dig inte så mycket för vad som komma skall, jag sitter här och väntar på dig 15 år in i framtiden. Och tro mig, du kommer att vara mer än nöjd när du väl kommer hit!

Någon som känner igen sig i sitt eget 15-åriga jag?

8 thoughts on “Ett brev till mig själv när jag var 15 år

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s