Den eviga följetongen

Dags att leta lägenhet igen. SUCK! Visst är det roligt att flytta ibland, men själva letandet är bland det värsta jag vet. Jag hade en lägenhet på gång med en jätterar tjej, men hon ringde igår och meddelade att hon och hennes kille bestämt sig för att flytta ihop, så extrarummet fanns inte längre tillgängligt. Typiskt…

Jag har trivts alldeles utmärkt över det senaste halvåret i mitt lilla krypin, men det är faktiskt i minsta laget. Därför så väljer jag att röra på mig nu när min roomie ska flytta till Europa i början av december. Lägenheten är för dyr att ha kvar som ensam hyresgäst och den är i minsta laget att dela med någon man inte känner.

Men så fort man börjar kika efter något nytt så möter man genast den hemska djungeln av lägenhetsannonser och att försöka filtrera fram något med substans ur alla de som försöker pracka på en ett dyrt och ändå skabbigt litet kyffe.

Lägenhetsmarknaden här i Australien är nästan uteslutande i privat regi, även om det såklart finns en del bostadsförmedlingar. Det är smidigare än Sverige på så sätt att det inte direkt finns något kösystem och du kan i princip få tag i en lägenhet inom 2 veckor om du letar ordentligt. Men det är också svårt eftersom man själv måste filtrera all denna information.

Det finns en hel del olika hemsidor där man kan anmäla sig och få uppdateringar skickade så fort något matcher ens kriterier (lättast är att googla “house/flat share” och staden du letar i ). En av de vanligaste och flitigast uppdaterade sidorna heter gumtree (den finns även i England) och påminner lite om blocket, för här kan man hitta allt från lägenheter till prylar. Här får man dock inga updates utan får leta själv. Några tips för dig som ska flytta/leta lägenhet utomlands:

 1. Googla alla möjliga sökkombinationer och försök efterforska hur det fungerar med hyra lägenhet/rum i det landet/den staden du ska flytta till.
 2. Gör en budget över hur mycket du har råd att betala. Här i Melbourne räknas hyran per vecka (men betalas månadsvis, kan dock variera beroende på hyresvärd) och det är svårt att få tag i ett centralt beläget rum i delad lägenhet för under 200 AUD i veckan. Om du är villig att bo en bit utanför stan, eller kanske till och med dela rum så blir det såklart billigare.
 3. Kolla upp vad som ingår i hyran (värme, internet, parkering, el, gas, möbler osv). I England tillkommer dessutom council tax på hyran oavsett om du hyr eller äger (varierar i kostnad beroende på område). Här i Australien finns som väl är ingen council tax.
 4. Räkna med att du kommer att få betala en månadshyra i förskott + en deposit motsvarande en månadshyra. Ha med andra ord lite extra pengar undansparade så du har råd med en dubbelhyra redan vid inflytten.
 5. Kolla upp hur kommunal transport ser ut runt det ställe du funderar på att flytta till (som nyinflyttad har man ju inte alltid tillgång till bil). Går tågen/bussarna tillräckligt ofta för att passa din livsstil? Hur ser helgkommunikationerna ut? Det är lätt att se sig blind på en låg hyra, men när man lagt till ett månadskort för lokaltrafiken så kanske du betalar lika mycket eller mer jämfört med om du bott i stan och kunnat promenera överallt?
 6. Kolla upp vilka du ska bo med! Även det finaste hus kan bli en mardröm om du delar med fel människor. Vad är du ute efter? Ett socialt partyhus fullt av studenter? En lugn lägenhet med folk som jobbar i veckorna och festar lite lagom på helgerna? Tänk på att olika nationaliteter, åldrar och kulturer kan ha väldigt olika syn på vad som är okej inom ramen för ett delat boende. Fråga runt innan vad gäller vilka du ska dela med och gå på magkänslan när du träffar dem. Det finns mängder med lägenheter och om det inte känns helt rätt så är det bättre att leta vidare.
 7. Att dela boende när man först kommer till ett nytt ställe är ett fantastiskt sätt att träffa nya människor. Kanske har de bott där ett tag och kan ge dig massa praktiska tips? Eller kanske är de precis lika nya och vettskrämda som du och kan vara ett stöd genom din första tid i en helt ny miljö?
 8. Betala aldrig något i förskott! Se till att se lägenheten med egna ögon och prata direkt med den person som äger lägenheten eller ansvarar för uthyrningen. Det finns många som försöker lura till sig pengar utan att ens visa lägenheten. Återigen – följ magkänslan, känns det fel så är det bättre att tacka nej och leta vidare.
 9. Om du är helt ny i ett land så är det bäst att börja med att bo på vandrarhem den allra första perioden så du hinner landa lite och få koll på var saker ligger, hur mycket du kommer att tjäna osv. Att leta lägenhet någonstans när man är på andra sidan jorden och inte ens kan gå och kolla på den är inte att rekommendera.

Ett sånt här hem skulle ju sitta fint... Bild från http://weheartit.com/

4 thoughts on “Den eviga följetongen

 1. Hoppas du hittar nagot snart! Kommer ihag nar du letade lagenhet for nagra manader sedan o du skrev ett roligt inlagg om en kille som sa att han inte kunde bo med dig for att han var for attraherad av dig! 🙂 tank att det har gatt flera manader sen dess.

  Lycka till! :0)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s