Pärlor i Småland och på Öland

Mina resetips brukar ju ofta handla om ställen ganska långt bort från Sverige. Men denna vecka så tänkte jag tipsa om ett par favoriter i mina hemtrakter på Öland och längs Smålandskusten.

Kalmar Slott är ett givet stopp om du åker förbi Kalmar. Jag har varit inne på slottet ett par gånger, men tycker att det är minst lika mysigt att strosa omkring utanför på den vackra gamla kyrkogården eller ha picnic i slottsparken bland all grönska. Strax bortom slottet hittar du även Kalmarsundsparken och Långviken där det är rätt trevligt att sola, bada och spela volleyboll. Om du är fikasugen så är Kullzenska caféet på Kaggensgatan på Kvarnholmen ett måste. Mysiga gamla uddamöbler och jättegoda kakor och mackor.

Kvarnholmen i Kalmar har många små fina hus och det är rätt mysigt att bara strosa omkring och insupa atmosfären. För familjen så finns även utställningen av Regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum, en bra sysselsättning för en regnig dag. Har själv varit där många gånger med skolan och minns att det var en bra och spännande utställning.

Längre upp längs Smålandskusten ligger lilla Timmernabben och här finns ett helt underbart litet fiskrökeri med fantastiskt god mat och utsikt över vattnet. Det ligger dessutom precis i närheten av en fin liten (familjevänlig) badstrand där man kan tillbringa resten av dagen.

På Öland så är jag väldigt förtjust i den lilla stranden vid Lökenäs strax utanför Glömminge. Litet och mysigt med utsikt över Kalmar sund. Och om du som jag är lite otålig och inte kan ligga still en hel dag, så kör en sväng över till småvägarna på Ölands östra sida och kör så sakterligen norröver via de många mysiga loppisarna. Avsluta gärna dagen på mysiga Ebbas Café på Storgatan i Borgholm. Många roliga detaljer i deras inredning och stor mysig trädgård att sitta i på baksidan av byggnaden.

Slottsruinen och Solliden är också trevliga stopp om man vill insupa lite historia, kultur och vacker trädgård.

Detta är bara några av de smultronställen jag hann besöka under min hemmavistelse denna gång. Alltid lika mysigt att turista runt i sina hemtrakter.

Och så till något helt annat. Snart kommer kommentar nummer 3000 i den här bloggen. Ska bli himla spännande att se vem den kommer från. Kanske kan fresta vinnaren med att få sätta rubriken på mitt nästa inlägg? Kommentera friskt nu! 🙂

Det här inlägget postades i Resetips. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pärlor i Småland och på Öland

  1. Freja skriver:

    Har bara varit på Öland en enda gång, på en bussresa med min mamma och min morfar när jag var 14 år…. Kom ihåg att jag tyckte det var otroligt exotiskt, såg inte alls ut som hemma!

  2. Sg skriver:

    Hej å god-natt 🙂 är så trött så jag ser skelögt ikv … (igen) men vill kika in å säga hej :). Jaaa Öland är så fint! Nu sooova 🙂 Kramar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s