Svar på frågorna

Vad många bra frågor ni hade!

Syltgrisen undrar om det finns mycket grodor och paddor här i Australien. Ja det finns en del. Framförallt små grodor i olika färger. Jag såg särskilt många i mitten av östkusten i de mer tropiska klimatområden. Minns särskilt en campingplats som var rätt dåligt upplyst och de hoppade kring och på ens fötter när man gick till toaletten, uäääk!

Curlingmamman undrar vilken som är min favoritplats. Väldigt svårt att välja en, men en som ligger högt upp på listan (och som jag kommer berätta mer om i ett resetips en måndag här framöver) är när jag och vännerna bodde på camp i Mongoliet, precis nära Gobiöknens början. Bodde i tält och kameler och hästar strövade fritt kring oss. Vi var bara där ett par dagar, men det var en fantastisk upplevelse. Mongoliet är ett av mina favoritländer hittills! En annan favoritplats är hemma i pappas trädgård, med morgonkaffe i sommargrönskan med hundarna busandes runt fötterna och det där speciella lugnet som bara ett föräldrahem där man växt upp kan bjuda på.

Babs undrar när jag kommer hem till Sverige på besök och om jag har hemlängtan. Jag kommer på semester till Sverige en 3 veckor i sommar, runt juli – augusti. Då kommer det att vara drygt 1,5 år sedan jag var hemma sist. Och visst har jag hemlängtan ibland, men inte efter Sverige i sig utan de personer man saknar. I julas var det lite extra jobbigt, men på något konstigt vis vänjer man sig vid att klara sig själv, och att om man saknar någon för mycket så är det bara ett telefonsamtal bort. Tack till den om uppfann Skype, utan det skulle jag nog längta hem ännu mer!

Pihlan undrar vilket som är mitt bästa och värsta minnesvärda mötet med en okänd människa, kvinna eller man, under mina resor. Otroligt svår fråga att svara på, men ett av de bästa mest minnesvärda mötena här i Australien var när jag och S på västkusten träffade J, en kille från England. Vi kom till vandrarhemmet utanför Monkey Mia ganska sent på kvällen, lämnade väskorna och gick direkt till kvartersbutiken och köpte öl. Satte oss för att slappa och dricka vår kalla öl vid poolen och pratade visst ganska högt, för J stack ut huvudet från rummet bredvid och såg för en bråkdels sekund rätt irriterad ut. Sen när han insåg att vi inte såg alltför korkade eller elaka ut satte han sig hos oss och vi connectade direkt alla tre. Sen kom en kille som jobbade på vandrarhemmet och slöt upp, och erbjöd sig att skjutsa oss till en naturlig hot spring i närheten. Så vi tog våra öl och badkläder, åkte ut i den kolsvarta natten och satte oss i den naturliga och sjukt varma ”bubbelpoolen” och drack kall öl medan vi betraktade den fantastiska stjärnhimlen ovanför oss. Den kvällen blev början på en fin vänskap, och vi mötte upp med J många gånger på olika ställen i Australien innan han var tvungen att åka vidare i slutet på förra året.

Värsta mötet som jag kommer på är nog den franska tjejen vi reste med från Cairns till Darwin (ni kan läsa mer om henne i resekategorin till höger om ni klickar er bakåt till november/december). Till en början var hon jättetrevlig, men sedan vände det som en äkta Dr Jekyll och Mr Hyde, och hon blev oberäknerlig, fräsig och sur mest hela tiden. Resan skulle tagit 1 vecka, men drog ut till två, och hon var utan tvekan den mest påfrestande person jag någonsin träffat under mina resor. När hon släppte av oss i Darwin så var jag så trött och förbannad ända in i själen att det tog flera dagar att åetrhämta sig. Avskyr såna energitjuvar! Som om inte det vore nog så sprang jag på henne här i Melbourne härom veckan i mataffären. Jag hejade, men hon ignorerade mig. Inte värd att slösa energi på med andra ord!

Maria undrar över alla giftiga djur som finns här i Australien och hur folk lever med detta. Det finns många giftiga ormar och spindlar här, men inte direkt i städerna. Ibland i förorter med hus och trädgård har jag hört om folk som hitat ormar under soptunnor och så, men antingen tar de hand om (läs slår ihjäl/fångar den själv) eller så ringer de animal control som kommer och tar bort den. Australiensarna i berörda områden utbildas från ung ålder hur man ska hantera dessa djur, och det är trots allt sant att de flesta djur är räddare för oss än vi för dem och därmed så gömmer de sig snabbt när de hör människor. Under detta år har jag bara sett en enda orm i det vilda, och en del spindlar. Men det är som vi brukar säga hemma i Sverige, bara låt dem vara så gör de ingenting. Oftast är det också så att de stora, äckliga spindlarna är helt ogiftiga, medan redback spider som är bland de giftigaste är stor som en tumnagel ungefär. Djur som man kanske inte tänker på som är bland de dödligaste är krokodiler och maneter. På öst- och nordkusten är båda dessa vanliga och i de flesta områden här kan man inte bada i havet. Maneterna finns bara i havet, medan krokodilerna även finns i åar/floder. I grund och botten när du är i Australien, man är rädd i början för det mesta, men vänjer sig snabbt vid hur man ska hantera saker. Och om du ser en varningsskylt av något slag här så följ den – de menar allvar! Skulle du bli biten/stungen av något och du är orolig så ta det säkra för det osäkra och prata med din reseguide/uppsök läkare. De är väldiga vana vid djuren här och vet precis hur de ska hjälpa dig.

Maria undrar också om det är olidligt varmt här i Australien. Det beror lite på var i Australien du är och under vilken årstid. Sydney, Melbourne och Adelaide har en ganska varm sommar (sommaren här ligger mellan oktober/november och mars/april) på ungefär 30-35 grader, men under vinterna kan de gå ner till bara några plusgrader om natten. Eftersom de varken har centralvärme eller isolering i husen så blir det kallt då kan jag säga! Varmast i Australien blir det i norr (fuktigt och klibbigt) och i red centre (Ayers Rock/Alice Springs) där det är riktigt olidligt torrt och hett under sommaren. Men här i södra OZ är det inget extremt väder, utan lite som vid medelhavet ungefär.

Marias sista fråga är om visum osv om jag skulle vilja stanna här för gott. Oroa er nu inte kära familj och vänner, för detta är inte min plan! Men om jag skulle vilja stanna efter mitt visum på 4 år, så kan jag ansöka om residency för att kunna bo och arbeta här resten av livet om jag vill. Man ses då inte som medborgare fullt ut, men man kan bo och jobba, resa och komma tillbaka precis som man vill. Residency kostar en 3000 dollar har jag för mig, men i det stora hela är ju inte det så farligt om man absolut vill bo här. Om man inte lyckats få ett sponsrat visum som jag har så finns det lite olika sätt att stanna här. Men precis som i USA är tyvärr det ”enklaste” sättet att gifta sig eller skaffa ett partnervisum. Om du är nyfiken finns det mer detaljer om detta på http://www.immi.gov.au/.

Levnadsstandarden här i Australien är lite dyrare än i Sverige vad gäller det mesta, men folk har också en högre grundlön. Det är fruktansvärt dyrt att köpa hus här, speciellt i tätbefolkade områden, men folk verkar lyckas göra det ändå. Barnomsorgen är inte i närheten av Sverige, och det är rätt vanligt att kvinnorna stannar hemma med barnen istället för att jobba. I annat fall skaffar de barnflicka. Hur dagis funkar har jag faktiskt ingen aning om… Man märker att det är skillnad från Sverige tycker jag, allt är dyrare och det finns inte samma omvårdnadstanke i hela systemet.

Ansepanse har tre frågor:

1. Hur är det med jämlikheten i Australien?
Jag nosade ju lite på detta i svaret ovan, men det är inte i närheten av Sverige. Många kvinnor är hemma permanent med barnen. Även på kontoret märker man skillnad på hur män och kvinnor behandlas. Lite förlegat kan jag tycka, men jag gör mitt bästa för att ändra på dessa stereotyper!

2. Hur varmt är det sommar – vinter?
Svarade lite på detta ovan också, Melbourne ligger på runt 30-35 på sommaren och runt 10-15 (plus) på vintern.

3. Vad är vanlig husmanskost i A?
Lite engelsk stil på maten: pommes, kött, fisk, kyckling. Många saker är tyvärr friterade. Men när vi var på besök på en gård på norra östkusten så var maten väldigt lik svensk husmanskost med kött, kokt potatis, sås och grönsaker. Men i städerna så finns det såklart alla möjliga sortera mat, allt från indiskt till grekiskt (speciellt här i mångkulturella Melbourne), så här känns det som att det inte direkt finns någon speciell husmanskost.

Freja har också tre frågor:

1.Vad gjorde du när du bodde i England?
Jag bodde i Manchester i 3 år och jobbade på ett ekonomiföretag som sekreterare/personal admin. Trivdes toppen där, men blev lite trött på regnet och kände att det var dags att röra på mig. Lämnade England i januari 2010.

2.Vad gör du i Australien?
Efter ett år på resande fot (med stopp för jobb ett par månader i Sydney) så jobbar jag nu som projektledare för ett stort mediaföretag. Jobbar med långsiktig sportannonsering och våra projekt som är kopplade till dessa.

3. Är det nått annat land du funderar att flytta till, eller tar du det som det kommer?
Jag har alltid tagit livet och flyttarna som de kommer, så jag har faktiskt inget speciellt land i åtanke just nu. Men jag är lite nyfiken på att lära mig spanska eller franska, så jag kanske får bo en sväng i ett land där de pratar dessa språk för att verkligen lära mig. Så småningom hoppas jag att jag vill flytta hem till Sverige.

Slutligen så undrar Agnes hur det kom sig att jag valde Australien. Jag har alltid velat resa till Australien och Nya Zeeland, men eftersom jag åkte till USA direkt efter studenten (när 2 av mina bästa kompisar åkte hit till OZ) så blev det inte riktigt tillfälle tidigare. Jag var även i ett långt förhållande samt att jag pluggade under flera år och detta höll mig kvar i Europa. Men när jag kände att jag började bli trött på England och dessutom var singel och färdigutbildad så tänkte jag att ”om jag inte passar på nu så kommer jag aldrig iväg”. Så jag bestämde mig, sparade lite pengar och sade upp mig. Bland de bästa beslut jag fattat i mitt liv!

Tack för era frågor!

2 thoughts on “Svar på frågorna

  1. Jag laste om fragestunden imorse o ville skicka ivag en fraga eller tva men min iPhone segade sig sa det blev inte av :/ Jag far vanta till nasta gang istallet. Ville fraga vart du vill vara om fem ar (bade geografiskt och ja, i livet overhuvudtaget… hmmm later luddigt!) och vad du tycker mest och minst om om Australien.

    Kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s