Tankar kring jul…

Kan ju inte lata bli att bli lite filosofisk sahar i juletid. Antar att ni denna morgon har fullt upp med familj, julmat, bilkorande till nara och kara och andra kul men anda stressiga aktiviteter.

Sjalv sitter jag pa bibblan och funderar over livet. Alla butiker och kontor ar oppna som vanligt har idag eftersom Australien (liksom USA och manga andra lander) firar jul pa juldagen. Men tankarna vandrar oundvikligt hem och ror vid gamla julminnen. Nar jag var liten och satt och otaligt vantade pa tomten. Han kom alltid strax efter Kalle Anka, och vi var oftast sa exalterade over att tomten skulle komma att vi knappt lade marke till tomtenissarnas schackrutiga farg eller vilket Disneyinslag som var nytt for det aret. Var tomte var dessutom den riktiga tomten (jag hade namligen testdragit i hans skagg varje ar och det satt alltid fast!). Da jag har tva smabroder sa lat mina foraldrar mig tro pa tomten ganska lange, men nar jag som 7-aring nastan smockade till en kille i skolan som sa att tomten inte fanns sa fick de lov att beratta sanningen for mig. Minns det an idag som ett litet trauma nar mamma satte mig ner och berattade hur det lag till.

Nar mina foraldrar separerade nar jag var i tonaren overgick jul till nya traditioner med julafton hos pappa och juldagen hos mamma. Men det flot naturligt pa nagot vis, och ingen verkade ha svart att anpassa sig till de nya traditionerna. Julen ar ju barnens hogtid som man ofta sager, och nar man ar i tonaren forlorar julen lite av sin glans och mystik.

Nufortiden forsoker jag alltid att aka hem till jul, aven nar jag bor utomlands. Familj och gamla vanner ar samlade pa samma ort och man hinner pa bara nagra dagar traffa de man saknat, och inse att aven om man ar langt borta sa finns sanna vanskaps- och familjeband kvar som nar man akte. Vissa vanner forsvinner bort lite i periferin med arens lopp, men nar man sedan mots upp igen ar det som att man aldrig varit borta.

I ar far jag noja mig med att skicka julhalsningar fran andra sidan jorden och lata er veta att jag ar hos er i tanke och hjarta aven om jag inte kan vara dar. Sjalvklart saknar jag julen darhemma, men man far ju helt enkelt ta och anpassa sig och hitta pa en ny tillfallig tradition. Imorgon ska jag och S till stranden med ett gang folk fran vandrarhemmet och grilla och dricka vin. Lite kul for en san jul har jag aldrig firat tidigare. Att sitta i bikini nar hjarnan ar van vid sno kanns ju onekligen ganska markligt.

The capacity of a heart seems endless
All the memories and love it holds

All the people who have touched your heart

All the times things have moved around
Changed place, size and meaning
All the times you question the actions you take
Simply following that feeling

So send a thought in Christmastime
To all the ones that you hold in your heart
The ones you have close
The ones who have left
The ones who touched your life

Merry Christmas to all the little pieces of my heart
I hold you close
Cherish you all

In my thoughts
Forever


4 thoughts on “Tankar kring jul…

  1. Man ska uppleva olika sorters jular för annars fastnar man i en förebild om att det ska vara på ett visst sätt och då fastnar man i så många måsten!!!…. Önskar dig en underbar jul!!!

  2. Erkänner att jag varit ruskigt dålig på att läsa din blogg… Men från och med nu ska jag bättre mig. 🙂 Ha en riktigt, god, varm och glidig jul! luv u. kramis

  3. Du skriver så vackert och dina ord berör mig. Ha så skoj på stranden i morgon. Sola lite åt mig också :). Kram!

  4. Hoppas du får en fin jul, även med nya traditioner. Jag har alltid varit väldigt traditionsfast när det kommer till jul men nu börjar jag kunna tänka mig att fira annorlunda. Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s